Basit Hukuk Terimleri - "Y"
Yazar : AOF eski yıllar hukuk ders kitaplarından derlenmiştir.
Derleyen: Av. Mehmet TOPRAK
avukat@mehmettoprak.com
Tel. (212) 527 87 60
Fax. (212) 527 87 60
Gsm (532) 494 03 66
------------------------------------------------
296. Yaptırım: Herhangi bir kuralın
koymuş olduğu emir ve yasaklara uygun surette hareket etmeme,onun yap dediğini
yapmama veya yapma dediğini yapma halinde karşılaşılacak olan tepki.
297. Yargı: Hukuk kurallarının bağımsız mahkemelerce belli bir olaya uygulanması faaliyeti.
298. Yargıtay: Adliye mahkemelerinden verilen karar ve hükümlerin son inceleme makamı olup, kanun ile belirlenen bazı davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakan bir yüksek yargı organı.
299. Yasama Organı: Yasa yapma yetkisine sahip organ, Türkiye Büyük Millet Meclisi.
300. Yaşlılık Aylığı: Yaşlılık sigortasında aranan koşullan sağlayan sigortalıya SSK tarafından bağlanan aylık.
301. Yat, Kotra, Motorlu Tekneler: Spor ve gezinti amacıyla özel olarak kullanılan her boyda içten ve dıştan lakına motorla hareket eden tekneler ile motorlu, yelkenli teknelerdir. Motorlu yelkenli tekneler, Türkiye Yelken Federasyonuna kayıtlı olup, Federasyondan yelken numarası almış, motorları olan yelkenli tekneler.
302. Yatırım İndirimi: Ekonomik kalkınmayı hızlandırmak için özel sektör yatırımlarını özendiren bir vergi istisnası.
303. Yedek Akçe: Türk Ticaret Kanununa göre, kurumların özel kanunlarına veya esas sözleşmelerine göre muhtelif adlarla zorunlu ya da ihtiyari olarak kârdan ayrılan miktar.
304. Yetki: Toplu iş sözleşmesi yapabilme ehliyetine sahip işçi ve işveren sendikalarının ya da sendika üyesi olmayan işverenin Kanunun aradığı niteliklere sahip olmasını ifade eder.
305. Yetkili Mahkeme: Ülke çapında birden fazla yerde kurulmuş mahkemelerden coğrafi açıdan bir davaya bakmaya yetkili mahkeme.
306. Yorum Davası: Uygulanmakta olan bir toplu iş sözleşmesinin yorumu ile ilgili olarak toplu iş sözleşmesi taraflarınca acılan davadır.
307. Yönetmelik: Devlet örgülü içinde bulunan çeşitli kurum ve kuruluşların daha çok kendi alanlarını ilgilendiren, çalışma yöntemlerini düzenleyen hukuk kuralları.