Basit Hukuk Terimleri - "T"
Yazar : AOF eski yıllar hukuk ders kitaplarından derlenmiştir.
Yazar: Av. Mehmet TOPRAK
avukat@mehmettoprak.com
Tel. (212) 527 87 60
Fax. (212) 527 87 60
Gsm (532) 494 03 66
-------------------------------------------
241. Tacir: Bir ticari işletmeyi
kısmen dahi olsa kendi adına işleten kimse.
242. Takas: İki kişi arasındaki karşılıklı para veya aynı cinsten sayı, tartı veya ölçü ile belirlenebilen şeylere ait muaccel alacakların birbirlerini ortadan kaldırma hali.
243. Takım Klavuzu: işverenle takım sözleşmesi yapmak üzere birden çok işçinin meydana getirdiği bir takımı temsil eden kişidir.
244. Takım Sözleşmesi: Birden çok işçinin meydana getirdiği bir lakımı temsilen bu İşçilerden birinin takım kılavuzu sıfatıyla işverenle yaptığı sözleşmedir.
245. Talep Hakkı: bir kişinin hakkını elde etmek veya hakkına saygı gösterilmesini sağlamak üzere karşısındaki kişiye yönelttiği isteme yetkisi.
246. Tarh İşlemi: Vergi alacağının kanunlarında gösterilen matrah ve nispetler üzerinden vergi dairesi tarafından hesaplanarak bu alacağı miktar itibariyle tespit eden idari muamele.
247. Tasfiye: Şirketlerin sona ermesi halinde borçların ödenmesinden sonra kalan para ve mallardan ortaklara hisseleri oranında ödemenin yapılması.
248. Teamül Hukuku: "Örf ve Adet Hukuku" ya da "Gelenek Hukuku" olarak da anılan kurallar. Yetkili bir organ tarafından yürürlüğe konulmuş olan yazılı kurallar değildir. Bunlar toplumda belli bir olayda aynı biçimde hareket edilmesiyle, aynı davranışta bulunulmasıyla kendiliğinden doğarlar.
249. Tekerrür: Bir kimsenin bir suçu işleyip hakkında hüküm verildikten sonra yeni bir suç işlemesi durumu; tekrarlama, tekrar etme.
250. Telâfi Çalışması: işyerinde işin zorunlu nedenlerle durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer sebeplerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin isteği ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işverenin iki ay içinde çalışılmayan süreler için işçiye yaptırdığı çalışmadır.
251. Telif Hakkı: Yazar hakkı.
252. Temerrüt: Borçlunun borcunu ödememekte, alacaklının alacağını almamakta direnmesi.
253. Teminat: Bir borcun zamanında ve uygun biçimde ödenmesini sağlayan işlem; belli bir hukuksal durumu sağlamak için verilen garanti; güvence.
254. Temsil: Başkası adına, hukuki bir İşlem yapmak veya tasarrufla bulunmak.
255. Temsil Yetkisi: Bir kimseye başkası hesabına işlem yapması için verilen yetki.
256. Temsilci: Bir hukuki işlemi başkası adına yapan kişi.
257. Temyiz: ilk derece mahkemesinin yasaya aykırı karar vermesi,yetkili olmaması,yargılama yöntemine aykırı karar vermesi durumlarında,kararın bozulması için yüksek dereceli mahkemeye başvurma.
258. Tereke Vergisi: Ölen kişinin terekesi mirasçılara geçmeden ve terekenin bütünlüğü bozulmadan, terekenin tamamı üzerinden alınan objektif bir servet vergisi.
259. Terettüp: Gerekme, icap etme; ait olma
260. Terhis: İzin verme, bırakma.
261. Terör Mağduru: Terör eylemleri nedeni ve etkisiyle; şehit olan veya çalışamayacak derecede malûl olan kamu görevlileri ile er ve erbaşlar varsa eşleri, yoksa çocuklarından birisi, çocukları da yoksa kardeşlerinden birisi veya malul olup da çalışabilir durumda olan.
262. Tescil: Bir şeyin resmileşmesi için bir sicile, resmi bir deftere kayıl edilmesi.
263. Teslim: Bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesi.
264. Teşmil: Üyelerinin sayısı bağlı olduğu işkolunda çalışan işçilerin en az yüzde onunu temsil eden işçi sendikalarından en çok üyeye sahip olan sendikanın yaptığı toplu iş sözleşmesinin. Bakanlar Kurulu kararıyla tamamen veya kısmen veya zorunlu değişiklikler yapılarak, o iş kolunda toplu iş sözleşmesi bulunmayan işyerlerini veya bir kısmını kapsayacak şekilde genişletilmesidir.
265. Ticaret Sicili: Ticari işletme ile ilgili konuların, tacirin ve üçüncü kişilerin çıkarları yönünden açıklanmasına hizmet eden kuruluş.
266. Ticari İşletme: Ticarethane,fabrika veya ticari biçimde işletilen diğer kurumlar.
267. Ticari Kazanç: Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar.
268. Toplu Hak Uyuşmazlığı: Toplu iş sözleşmesi veya mevzuattan doğan bir hakkın karşı tarafça uygulanmaması, eksik uygulanması veya farklı yorumlanması dolayısıyla ortaya çıkan uyuşmazlıktır.
269. Toplu İş Sözleşmesi: Hizmet akdinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenlemek üzere işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan sözleşmedir.
270. Toplu îş Uyuşmazlığı: işçi sendikası ile işveren veya işveren sendikası arasında çıkan uyuşmazlıktır.
271. Toplu Menfaat Uyuşmazlığı: Toplu iş sözleşmesi veya mevzuatta yer alan hakların değiştirilmesi ya da yeni haklar elde edilmesi amacıyla çıkan uyuşmazlıktır.
272. Trampa: Bir hak veya malın başka bir hak veya mal ile değiştirilmesini amaçlayan işlem.
273. Türkiye İş Kurumu: İş arayanlara iş, işçi arayanlara ise işçi bulmak üzere aracılık görevi yapan kamu kuruluşlarıdır. Eski adı iş ve işçi Bulma Kurumudur. Kurumun adı daha sonra Türkiye îş Kurumu olarak değiştirilmiştir.
274. Tüzel Kişi: Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere bağımsız bir varlık halinde örgütlenmiş, hak ve fiil ehliyetine sahip kişi ve mal toplulukları.
275. Tüzel Kişi: Belli bir amacın gerçekleştirilmesine yönelik olarak bir araya gelmiş olan kişilerin oluşturdukları kişi toplulukları veya belli bir amaca hizmet eden mal toplulukları şeklinde ortaya çıkan, kendisini meydana getiren kişilerden ayrı ve bağımsız varlıklardır.
276. Tüzel Kişi: Hukuk düzenleri tarafından hak ve borçlara sahip olacakları kabul edilen insan ve mal topluluklarına verilen ad.
277. Tüzük: Bir kanunun uygulamasını göstermek veya emrettiği İşleri belirtmek üzere, kanuna aykırı
olmamak şartıyla ve Danıştay'ın
incelemesinden geçirilerek Bakanlar Kurulunca çıkarılan yazılı hukuk kuralları.