Basit Hukuk Terimleri - "S"
Yazar : AOF eski yıllar hukuk ders kitaplarından derlenmiştir.
Yazar: Av. Mehmet TOPRAK
avukat@mehmettoprak.com
Tel. (212) 527 87 60
Fax. (212) 527 87 60
Gsm (532) 494 03 66
-------------------------------------------
222. Safi Kurum Kazancı: Tasfiye
başındaki servet değeri İle tasfiye dönemi sonundaki servet değeri arasındaki
müspet fark.
223. Sağlık Hizmetleri: İnsan sağlığına zarar veren çeşitli faktörlerin yok edilmesi ve toplumun bu faktörlerin tesirinden korunması, hastaların tedavi edilmesi, beden ve ruhi kabiliyet ve melekeleri azalmış olanların işe alıştırılması için yapılan tıbbi faaliyetlerdir.
224. Sarı Sendika: İşverenlerin özgür sendikacılık ilkelerinde aykırı bir şekilde kendi denetimleri altına alarak kurdukları sendikalar.
225. Sebepsiz Zenginleşme: Hukuken geçerli bir sebep olmaksızın, bir kimsenin diğer bir kimsenin zararına zenginleşmesi.
226. Semere: Ürün.
227. Sendika Özgürlüğü: Bireysel temel hak olarak öğretide bireysel sendika özgürlüğü, olumlu sendika özgürlüğü ve olumsuz sendika özgürlüğü şeklinde ikiye ayrılarak incelenmektedir. Olumlu sendika özgürlüğü, bireylerin serbestçe sendika kurma ve kurulmuş olan sendikalara girme, sendika içinde faaliyette bulunma, sendikanın faaliyetlerine katılma hakkıdır. Olumsuz sendika özgürlüğü ise, bireyin sendikalara girmeme yahut girmiş bulunduğu sendikalardan ayrılma hakkıdır.
228. Sendika: işçilerin veya işverenlerin ortak ekonomiki. sosyal hak ve menfaatini korumak ve geliştirmek amacıyla oluşturulmuş tüzel kişiliğe sahip mesleki kuruluşlar.
229. Sermaye: Anapara, kapital.
230. Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Ortaklık: Sermayesi paylara bölünen ve ortaklardan birinin veya birkaçının ortaklık alacaklarına karşı anonim ortaklık ortağı gibi sorumlu oldukları ortaklık.
231. Sınırlı Sorumluluk: Borçlunun, malvarlığındaki belirli mallan ile veya belirli bir miktar oranında bütün mallan ile sorumlu olması.
232. Sınırsız Sorumluluk: Borçlunun tüm malvarlığı ile sorumlu olması.
233. Sosyal Güvenlik Sistemi: Bir toplumda yaşayan bireylerin sosyal güvenliklerini sağlamak üzere devletçe düzenlenen kurumlar topluluğu.
234. Sosyal Politika: Toplumun bağımlı çalışan, ekonomik yönden güçsüz ve özel olarak esirgenmesi gereken kesimlerinin korunup, gerektiğinde ise bakılıp, gözetilmelerini öngören politikaları üreten, sorgulayan ve uygulayan sosyal bilim dalı.
235. Sosyal Sigorta Primi: Sosyal sigortaların finansmanını sağlamak üzere sigortalının kazancı üzerinden sigortalı, işveren ve bazen de devletçe ödenen tutar.
236. Spesifik Tarife: Vergi miktarının ağırlık, sayı, yüzölçümü, hacim gibi teknik-fiziki ölçülere göre hesaplandığı tarifeler.
237. Sürekli iş: Nitelikleri bakımından otuz iş gününden fazla süren islerdir.
238. Süreksiz İş: Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlerdir.
239. Süreli Fesih: İşçilerin, işyerindeki çalışma süreleri ile orantılı olarak İş sözleşmesi feshedildikten sonra belli bir süre daha çalışmalarını öngören sona erme şeklidir.
240. Şirket: Ortaklık; iki veya daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca ulaşmak için birleştirmeleri.