Basit Hukuk Terimleri - "G"
Yazar : AOF eski yıllar hukuk ders kitaplarından derlenmiştir.
Yazar: Av. Mehmet TOPRAK
avukat@mehmettoprak.com
Tel. (212) 527 87 60
Fax. (212) 527 87 60
Gsm (532) 494 03 66
71.Gaip: Yok olan kişi.
72.Gaiplik:Bir kimsenin ölümüne muhtemel gözle bakılabilecek bir durumda kaybolması veya uzun zamandan beri kendisinden haber alınamaması halidir.
73.Gaybubet: Bulunmayış, yokluk.
74.Gece Dönemi: En geç saat 20.00'de başlayarak en erken sabah saat 06.00'ya kadar geçen ve herhalde en fazla on bir saat süren gün dönemidir.
75.Geçerlilik Şekli: Bir sözleşmenin geçerli olarak meydana gelebilmesi için gerek kanun gerekse tarafların iradesi gereği uyulması gereken şekil.
76.Geçici İş İlişkisi: İşverenin, devir sırasında yazılı rızasını almak suretiyle bir işçiyi; holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde veya yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılması koşuluyla başka bir işverene iş görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak devretmesine denir.
77.Geçici İşgöremezlik Ödeneği: Kısa dönem sigorta kollarında, sigortalının geçici bir dönemde çalışamaz hale geldiğinde, Kurumca ücret kaybı telafi etmek üzere yapılan geçici ödeme.
78.Genç işçi: Onbeş yaşını doldurmuş olup da, onsekiz yaşını doldurmamış işçilerdir.
79.Genel Sağlık Sigortalısı: Adına genci sağlık sigortası primi ödenen ve ödenen bu prim karşılığında da genel sağlık sigortasının sağladığı sağlık hizmetleri ve diğer haklardan yararlanan SSGSSK'nın 60. maddesinde sayılan kişilerdir.
80.Genel Sağlık Sigortalısının Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişi: Sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı sayılmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan eşi, çocukları (18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi İle işletmelerde meslekî eğilim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu Kanuna göre malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarını), ana ve babasıdır (geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı Kurumca belirlenen kriterlere göre tespit edilen).
81.Genel Sağlık Sigortası: Kişilerin ekonomik güçlerine ve istekli olup olmamalarına bakılmaksızın, gelecekte ortaya çıkabilecek sağlık risklerine karşı, öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri İle karşılaşılması halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan, toplumun tüm bireylerinin sağlık hizmetlerinden yaygın, adil ve etkili bir şekilde faydalanmasını sağlamayı amaçlayan primli bir sosyal güvenlik aracıdır.
82.Genel Sebeplerle Fazla Çalışma: Ülkenin genel yararlan veya işin niteliği veya üretimin arttırılması gibi genel sebeplerle yapılan fazla çalışmadır.
83.Gerçek Kişi: İnsanlar. Örneğin Gelir Vergisi Kanunu sadece gerçek kişileri vergilendirir.
84.Görevli Makam: işyeri toplu İş sözleşmesi için işyerinin bağlı olduğu, işletme toplu iş sözleşmesi için işletme merkezinin bulunduğu Bölge Çalışma Müdürlüğü, birden fazla Bölge Çalışma Müdürlüğünün yetki alanına giren işyerlerini kapsayacak toplu İş sözleşmeleri için de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır.
85.Götürü Ücret: Yapılması gereken bir iş ve işin karşılığında belirlenmiş bir ücretin verilmesine dayalı ücret sistemidir.
86.Grev Gözcüleri: Kanuni bir grev karan alan işçi sendikasının. cebir ve şiddet kullanmaksızın ve tehditte bulunmaksızın, kendi üyelerinin grev kararına uyup uymadıklarını denetlemek amacıyla İşyerinin giriş ve çıkışlarında görevlendirdiği kişilerdir.
87.Grev Oylaması: Grev kararının işyerinde ilan edilmesinden itibaren, ilan tarihinde o işyerinde çalışan işçilerin en az 1/4'ünün işyerinde grevin uygulanıp uygulanmamasına karar vermek amacıyla yaptıkları oylamadır.
88.Grev: Grev: işçilerin topluca çalışmamak suretiyle işyerinde faaliyeti tamamen durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla aralarında anlaşarak veyahut bir kuruluşun aynı amaçla topluca çalışmamaları İçin verdiği karara uyarak işi bırakmalarıdır.
89.Grev: işçilerin bir iş yerinde veya iş kolunda hiç çalışmamak, faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla toplu olarak işi bırakmaları.
90.Grup Toplu îş Sözleşmesi: Aynı iş kolunda birden fazla işyerini kapsayan toplu iş sözleşmedir.